Svensk Åkeritidning nr 3 2025

- Svensk Åkeritidning
- åkeritidning
- Nr 3 2025
2025-06-02
SVENSK ÅKERITIDNING
Senaste nytt

DRIVMEDEL 2025-06-19
Kraftigt lyft för HVO100Sveriges totala utsläpp av växthusgaser inom transportsektorn ökar efter att reduktionsplikten sänkts. Men leveranserna av det höginblandade biodrivmedlet HVO100 har samtidigt mer än fördubblats på två år. Det visar årets omställningsbarometer från Drivkraft Sverige. Sveriges utsläpp av växthusgaser ökade med hela 7 procent under 2025 jämfört med året innan. Det visar preliminär statistik från Naturvårdsverket. Ökningen är något högre än vad underlaget till regeringens klimatredovisning uppskattat. Vägtrafiken ökade sina utsläpp med 24 procent, och arbetsmaskinerna med hela 32 procent. Resultatet är framför allt en konsekvens av den kraftigt sänka reduktionsplikten för diesel från 30,5 procent till 6 procent (från första juli 10 procent). Men på detaljnivå är inte allt mörkt ur utsläppsminskningssynpunkt. Industrin minskade utsläppen med hela 5 procent, och det höginblandade biodrivmedlet HVO100 har blivit mer populärt. Antalet ”energistationer” (eller ”drivmedelsstationer”) i Sverige är omkring 3 000. Av dessa erbjuder drygt 650 HVO100, vilket är en femdubbling av antalet sedan 2019. Samtidigt har användningen av HVO100 ökat kraftigt de senaste två åren, parallellt med en ökning av antalet pumpar. Jämfört med förra året finns nu 10 procent fler pumpar. Samtidigt har antalet stationer som erbjuder laddning ökar med omkring 50 procent. 2024 utgjordes 8,5 procent av drivmedelsleveranserna av höginblandade biodrivmedel. Under första halvan av 2025 har andelen gått upp till 10 procent. Anledningen är alltså främst att användningen av HVO100 har ökat, enligt Drivkraft Sverige. Totalt utgörs 7 procent av drivmedelsleveranserna av HVO100, en kraftig ökning från 5 procent samma period 2024 och 2,8 procent 2023. HVO100 är ett drivmedel som inte räknas in i reduktionsplikten. Det är befriat från både koldioxid- och energiskatt efter godkännande från EU. Viktor Gunnarsson, ansvarig för konkurrenskraftsfrågor på Drivkraft Sverige, pekar dock på att det är hög till att säkra fortsatt skattebefrielse. – Det är glädjande att så många företag och individer vill minska sina koldioxidutsläpp genom att välja HVO100 i stället för fossil diesel. Med den beslutade reduktionspliktsnivån på 10 procent är skattebefrielsen en förutsättning för att Sverige ska klara sitt ESR-åtagande. Utvecklingen visar på behovet för regeringen att sätta i gång en statsstödsansökan till EU-kommissionen om fortsatt skattebefrielse för rena och höginblandade biodrivmedel.

DIGITALISERING & IT 2025-06-18
Volvo och Daimler går ihop om framtidens mjukvaruplattformMed en ny mjukvarudefinierad fordonsplattform vill Volvokoncernen och Daimler Truck omvandla den kommersiella fordonsindustrin och etablera en ny branschstandard. För detta ändamål har fordonstillverkarna nu bildat ett samriskbolag, som fått namnet Coretura. Efter att ha tecknat bindande samriskavtal den 28 oktober 2024 har Volvokoncernen och Daimler Truck nu fått alla nödvändiga myndighetsgodkännanden för det nya företaget Coretura AB. Verksamheten sparkades i gång tidigare denna månad. – Det här är ett stort och verkligen spännande steg – inte bara för oss, utan för hela branschen och våra kunder. Tillsammans startar vi den digitalt drivna framtiden för lastbilar och bussar, vilket i slutändan kommer att göra kommersiella fordon smartare, mer uppkopplade och effektivare än någonsin, säger Karin Rådström, vd och koncernchef för Daimler Truck. Martin Lundstedt, vd och koncernchef för AB Volvo, menar att det rör sig om banbrytande teknik och innovationssamarbeten som lägger grunden för en ny era inom uppkoppling och effektivitet i branschen. – Den här satsningen understryker inte bara vårt engagemang för att vidareutveckla våra produkter utan också viljan att bana väg för hållbara och intelligenta transportlösningar, säger han. Coretura ska ledas av en ledningsgrupp med fyra medlemmar, två var från aktieägarna. Vd är Johan Lundén som tidigare ansvarat för strategisk produktplanering, projekt- och innovationsledning inom Volvokoncernen. Bolagen skriver att Coreturas uppdrag är att bygga den ”icke-differentierande kärnan”, en standardiserad och öppen mjukvarudefinierad fordonsplattform och ett dedikerat operativsystem för kommersiella fordon. Coreturas verksamhet omfattar även specifikation och upphandling av centraliserade högpresterande styrenheter som är avsedda för kommersiella fordon och som kan hantera stora mängder data. Det ska göra det möjligt att frikoppla utvecklingscyklerna för både programvara och hårdvara, så att slutkunder kan köpa och uppdatera digitala applikationer trådlöst. Coretura kommer till en början ha 50-talet personer anställda, för att sedan stegvis växa. Bolaget siktar på att lansera sina första produkter i fordon i slutet av decenniet. Investeringsnivån är hög från Volvokoncernen och Daimler Truck, som vardera åtar sig att investera ett ”tresiffrigt miljonbelopp” under de kommande fem åren för att säkerställa framgången för Coretura. Bolagen förblir i övrigt konkurrenter och kommer fortsätta att differentiera sina kompletta produkt- och tjänsteerbjudanden, inklusive respektive digitala lösningar.

HÅLLBARHET 2025-06-25
Hemglass börjar köra elektrisktLagom till glass-säsongen och sommarvärmen har Hemglass första elektriska glassbilar från Mercedes-Benz börjat rulla ut på sina turer. – Få verksamheter är så lämpliga för eldrift som just glassbilar, säger Henrik Wessen som är fleet manager på Hemglass Sverige. Hemglass ljusblåa glassbilar med sin karakteristiska melodi har varit en del av Sveriges vardag sedan 1968. Ända sedan starten har Mercedes-Benz dominerat vagnparken och nu är de första eldrivna modellerna från företaget i drift. Eldrivna transportbilar har funnits ett tag, men det var inte förrän i fjol som den typ av chassin som glassbilarna byggs på fanns tillgängliga med eldrift, berättar Henrik Wessen. – 85 procent av alla våra bilar är Mercedes-Benz Sprinter och nu kan vi ha exakt samma påbyggnad på de eldrivna bilarna som på de med dieselmotor. Glassbilskörningar är närmast idealiskt för att köras med el. Rundorna har många stopp och starter, vilket gör elbilen till ett energieffektivt alternativ. Turerna är också fasta, så förare och transportledning vet på förhand hur långt en bil körs varje runda. – Totalt sett är det också en bra ekonomi. Bara på skatt och service sparar vi tusentals kronor i månaden och med smarta elpriser är energin också mycket billigare än med en dieselbil, säger Henrik Wessen. En av de första E-Sprinterbilarna som kör i Hemglass färger går hos franchisetagaren Erik Landmark i Kristianstad, med Evelina Wendel som säljare. – Det är så skönt, tyst och känns bra, säger Evelina som kört glassbil i tre år, – Bara att slippa tanka. Dessutom kan man köra extremt mjukt och verkligen smyga fram. De nya bilarna är registrerade med 4,25 tons totalvikt och får med dispens köras med B-körkort. – Vårt mål är att ha ställt om större delen av vår vagnpark till 2030, säger Henrik Wessen. Men en förutsättning är att systemet med B-körkort för 4,25 tons bilar blir permanent. – Många av våra franchisetagare väntar med spänning in utvärderingen av de två första eldrivna Mercedes-bilarna. Men som allt ser ut nu så pekar mycket på att 2026 blir det stora året för Hemglass-elektrifiering.